Jednog ne baš tako običnog dana u decembru 2012. godine, u poseti mi je bio moj prijatelj i kolega Miša Keskenović, čovek od koga sam mnogo naučio i od koga svaki put učim. Miša je pasionirani fotografski alhemičar, čovek koji nesebično daje sebe i koji sa velikim žarom oslikava svet u kome živi. Došao je u Beograd kako bi studentima prve godine Fakulteta Dramskih Umetnosti pokazao neke plemenite postupke koje i sam radi. Kao njegov pratilac, usudio sam se da mu pomažem malo oko same radionice a naravno i mimo toga. U zapadnoj jezičkoj terminologiji naše kolege nazvale bi to Masterclass.

Neugledna kuhinja domaćina pretvorena u kolodijumsku laboratoriju

Neugledna kuhinja domaćina pretvorena u kolodijumsku laboratoriju

Nakon veoma ukusne večere koju nam je majstor pripremio, moja koleginica Nada Pleskonjić je započela pripremanje svoje prve “mokre ploče” (inače, za svoj diplomski rad Nada je radila fotografije na porcelanu,..)

Za podlogu kolodijumskog postupka koristili smo staklo površine 5 x 7 inča. (iako je za podlogu moguce koristiti razne materijale, na staklu kolodijumska slika izgleda odlično a podloga nije skupa i lako se nabavlja…) Staklo je potrebno prvo očistiti, pa ispolirati. Nakon toga naliva se kolodijum. Postupak nalivanja treba izvesti za oko pola minuta i ne bi trebalo prelivati slojeve. Zbog površinskog napona, manja količina kolodijuma ne preliva se preko ivica, a višak se vraca nazad u bocu. Od grešaka načinjenih nalivanjem kolodijuma obicno nastaju ‘najinteresantnije’ fleke. Nakon što smo nalili kolodijum na ploču, sada ga senzibilišemo potapanjem u srebro-nitrat. Vreme za koje se srebro veže za kolodijum je oko tri minuta. Nakon toga senzibilisanu ploču vadimo pod sigurnosnim svetlom, i stavljamo u leđa kamere.

Sa 15.sprata pogled na grad nikoga ne ostavlja ravnodušnim, tako je bilo i sa Mišom. Ustvari ideja nam je bila da napravimo noćni snimak grada. Ali, kako temperatura u decembru nije bila na idealnom delu skale da se ploča ne bi smrzla na ekspoziciji od oko 15 minuta, prvi snimak bio je dosta podekponiran sa zamrznutom pločom. Tako smo i odustali od dugih ekspozicija, i nastavili da radimo samo portrete.